• belvedere piatra galbenei
  • masivul vladeasa
  • poiana balileasa
  • image
  • poiana ponor
  • cheile somesului cald
  • poiana varasoaia
  • somesul cald
  • somesul cald
  • poiana balileasa
Banner
Banner

Cheile Galbenei

Situată în sud-vestul şi vestul bazinului închis Padiş-Cetăţile Ponorului, înafara acestuia, Valea Galbenei reprezintă un culoar de drenare spre Depresiunea Beiuşului a apelor ce-l străbat.

Cu o lungime totală de 6 km, Valea Galbenei se prezintă în totalitate ca un sector de chei înguste, mărginite de pereţi verticali şi pante abrupte, având numeroase cascade şi fiind deosebit de greu de străbătut. Sectorul amonte este cel mai spectaculos, pe porţiunea dintre Izbucul Galbenei şi confluenţa cu valea Luncşoara, constituindu-se într-un canion îngust mărginit de pereţi verticali de peste 100 de metri, creând numeroase cascade şi un tunel subteran. Sectorul din aval de Poiana Florilor, până la confluenţă cu Crişul Pietros, numit şi Cheile Jgheabului, este de asemenea deosebit de spectaculos prin cascadele din zonele de confluenţă cu afluenţii de pe partea stângă; aceste chei sunt foarte greu accesibile, pe deasupra lor în ambii versanţi s-au construit drumuri forestiere care permit pe alocuri contemplarea sălbăticiei acestora.

Izbucul Galbenei reprezintă resurgenţa râului subteran din Peştera Cetăţile Ponorului, de fapt marea parte a debitului râurilor ce strătat Bazinul închis Padiş-Cetăţile Ponorului. Izbucul este un ochi de apă de circa 7 metri diametru, situat la baza unui perete. În aval apa se prăvăleşte în cascade pătrunzând între pereţii verticali. Poteca urmează versantul stâng, având pasaje dificile de trecere peste grohotişuri şi pe brânele suspendate deasupra prăpastiei canionului. Prinsă într-un canion îngust, Valea Izbucul Galbenei crează jgheaburi şi marmite inaccesibile, parcurgând astfel o diferenţă de nivel de 100 de metri pe aproximativ 700 de metri lungime în linie aeriană. După ce traversăm pasajul de deasupra canionului, cu ajutorul unui cabu montat aici, poteca se îndreaptă spre patul văii, spre o gură de peşteră, unde apa râului se prăvăleşte zgomotos. Este începutul tunelului subteran din Cheile Galbenei, lung de peste 100 metri şi foarte greu practicabil. Poteca însă ocoleşte acest tunel, trecând pe lângă o a doua gură de peşteră prin care un grohotiş coboară la sectorul subteran (pe aici se poate vizita). Mai în aval poteca coboară abrupt traversând grohotişurile şi bolovanii unui vâlcel ce coboară din stânga prin pădure, de sub abrupturile pereţilor ce străjuiesc canionul. În partea dreaptă tunelul subteran se termină printr-o cascadă evantai deosebit de pitorescă, înaltă de 7 metri, care se prăvăleşte într-un lac. De aici râul coteşte spre dreapta şi străbate o porţiune îngustă între pereţii spălaţi de ape. Ieșirea duce la un drum forestier. Este şoseaua care vine de la Pietroasa; în acest loc ea traversează Valea Galbenei şi se înscrie pe afluentul acesteia, Luncşoara.

 
Banner
Banner
Banner