• image
  • poiana balileasa
  • belvedere piatra galbenei
  • poiana balileasa
  • poiana varasoaia
  • somesul cald
  • poiana ponor
  • cheile somesului cald
  • somesul cald
  • masivul vladeasa
Banner
Banner

Lumea Pierdută

Denumită aşa datorită sălbăticiei sale din trecut, Lumea Pierdută reprezintă un platou carstic împădurit, mărginit de pârâul Izbucul Ursului, Valea Seacă şi culmea sudică a Vârfului Gârdişoara.

Din punct de vedere hidrografic aici apar două văi: Valea Izvorul Ursului şi Pârâul Sec. Aceste două văi având izvoarele apropiate şi unindu-se în aval delimitează un platou izolat de regiunile din jur. Mai demult el era acoperit de o pădure deasă care acum este parţial defrişată şi străbătută de drumuri forestiere care i-au răpit farmecul. Porţiunile defrişate sunt acum acoperite de zmeurişe şi vegetaţie tipică zonelor recent defrişate în care are loc regenerarea naturală a pădurii. Peste vegetaţia deasă care invadează întreaga regiune se ridică siluetele unor brazi supravieţuitori ai masivelor defrişări din trecut. Platoul Lumea Pierdută ascunde în subteran o imensă reţea de galerii active, trădată la suprafaţă de existenţa unor doline mascate de vegetaţie. Două dintre acestea sunt porţi de intrare în subteran, prin avene cu verticale unice în patrimoniul carstic românesc. Avenul Negru (cu o verticală de 108 metri) se prezintă ca o pâlnie cu un diametru de circa 50 metri. Datorită neatenţiei, în timpul exploatărilor pădurii o serie de buşteni au fost aruncaţi în adâncurile avenului, opturându-l parţial. Pe aceşti buşteni s-au acumulat zăpezi, care au format un dop de gheaţă, făcând aproape imposibil accesul la reţeaua subterană. Avenul Gemănata (cu o verticală de 92 metri) are pe deasupra un pod natural care-l împarte în două cavităţi (de unde şi numele). Verticala avenului este întreruptă de o platformă de buşteni şi gheaţă, formată după circa 40 metri, după care încă un puţ duce la râul ce străbate galeria orizontală, ce comunică cu reţeaua de sub Avenul Negru.
Atenţie! Apropierea de gurile celor două avene constituie un pericol datorită solului alunecos!

Un alt aven mai modest, Avenul Acoperit, are o verticală doar de 35 de metri şi nu comunică cu cursul activ. Reţeaua subterană drenează apa din Pârâul Sec, care se pierde într-un ponor şi parcurge un traseu subteran de 2700 de metri (1700 sunt accesibili speologilor prin Avenul Gemănata), după care apa iese prin izbucul Izvorul Rece, situat în limita vestică a platoului, în Valea Izbucul Ursului. Valea Seacă rămâne astfel fără apă, fiind parcursă doar de şoseaua forestieră construită în scopul exploatării pădurilor de pe Muntele Glăvoiu. Valea Izbucul Ursului îşi are obârşia în câteva izvoare de pe Muntele Gârdişoara. După ce întâleşte şoseaua forestieră, ea primeşte pe dreapta un afluent provenit dintr-un izbuc ca o fântână izvorând de lângă drum, Izbucul Ursului. Mai jos cu circa 500 de metri, Izvorul Rece îmbogăţeşte debitul văii. De aici apa începe să se piardă în patul văii, reuşind foarte rar în perioadele de viituri să parcurgă încă un kilometru până la Peştera Căput. Acestă peşteră este colectorul tuturor apelor din acest bazin hidrografic, reprezentând o galerie descendentă în trepte, cu numeroase cascade pe 2000 metri. Aceste ape sunt drenate spre galeria subterană a Cetăţilor Ponorului.

 
Banner
Banner
Banner